DRY NEEDLING je tehnika korišćenja akupunkturnih igala u rešavanju bola i napetosti u mišićima bez korišćenja medikamenata. Nije u pitanju TCM (tradicionalna kineska medicina) akupunktura nego tehnika sa iglama koja se zasniva na zapadnoj anatomiji i neurofiziologiji ubadanja triger points (bolnih tački u mišićima).

Da li je Dry needling za vas ?

Lako je pomešati dry needling tj. suvu punkciju i akupunkturu ali oba pristupa imaju drugačiju svrhu. Ukoliko patite od tenzije ili spazma mišića, verovatno ste dobar kandidat da probate blisku granu akupunkture. Vaš hronični muskuloskeletalni bol će biti umanjen uz pomoć ove manuelne metode.

Šta je dry needling ?

U dry needling-u se koristi vrlo mala igla ( za jednoktratnu upotrebu ) slična onima koje se koriste prilikom akupunkture. Dok se akupunktura koristi u mnoge svrhe, dry needling se isključivo koristi za lečenje bola u mišićima. Fizioterapeut se fokusira na određenu tačku u mišiću. Kada se igla ubode mišić se trgne i opusti povećavajući fleksibilnost. Ovo će smanjiti kontrakciju mišića i omogućiti mu da se opusti.  Takođe ova metoda pomaže pri oslobađanju od toksina, što utiče na smanjenje bola. Određena tačka u koju se cilja može momentalno pomoći u smanjenju bola, ali je ipak potrebno nekoliko tretmana da bi lečenje bilo što uspešnije.

Korist dry needling-a

Dry needling je korisna solucija kod mnogih mišićno skeletnih problema sa kojima se mnogo ljudi suočava. Može pomoći kod hroničnog bola u vratu, leđima i ramenima.Takođe ukoliko pacijent pati od tzv. "teniskog" ili "golferskog lakta",plantarnog fascitisa,kalus kalkanei (petnog trna) ovo metoda pomaže. Čak i kod problema koji su kompleksni poput artritisa, dry needling daje dobre rezultate.

Da li boli ?

Igla koja se koristi je vrlo mala i u većini slučaja metod je bezbolan, ali s obzirom na prirodu dry needling-a pacijent može iskusiti blagu bol. Kada se igla ubode nežno u mesto pacijent može osetiti blagu bol ili grč, jer se mišić trza, ali uglavnom je ova metoda bezbolna i bol koja se može javiti vrlo kratko traje.

Da li postoje neželjena dejstva ?

Posle ovog tretmana, nije neuobičajeno da se javi blaga bolnost. Međutim svaka bol koji se javi posle ove metode je blaga i može se smanjiti hladnim gelom, istezanjem ili toplom kupkom. Pacijent može da nastavi normalno sa vežbanjem.